در دنیای اقتصاد و زندگی روزمره بارها و بارها با واژه تورم روبه رو شده ایم و این کلمه به گوشمان خورده است که در این مقاله صرافی متین به طور کامل در این باره صحبت می کنم.
امیدوارم که این مقاله مورد رضایت شما عزیزان قرار بگیرد.
تعریف تورم
در علم اقتصاد به افزایش سطح عمومی تولید پول یا قیمت تورم گفته می شود که یک روند فزاینده و نامنظم در افزایش قیمت ها در جامعه رخ می دهد. این مفهوم از سده نوزدهم میلادی رواج پیدا کرد که پیش تر جهت نشان دادن افزایش حجم اسکناس های مختلف از جمله دلار، درهم و ... غیر قابل تبدیل به طلا را تورم می گفتند.
برخی کارشناسان اقتصادی نیز به تغییر در شاخص قیمت مصرف کننده تورم می گویند که در این شرایط پول ملی نسبت به پول خلق شده کاهش می یابد، که وظیفه بانک مرکزی هر کشور است که تمامی این شاخص ها را بررسی نموده و نرخ تورم را به حداقل برساند.
زمانی که اقتصاددانان درباره ی تورم صحبت میکنند، به رشد سطح عمومی قیمتها اشاره دارند؛ تورم یعنی باید برای خرید کالاها و خدمات، پول بیشتری پرداخت شود.
پارهای دیگر از تعاریف، تورم را سیر تراکمی افزایش قیمتها و برگشتناپذیری آن تعریف کردهاند. صاحبنظران دیگری همچون ریمون بار، ژان مارشال و گونار میردال تورم را افزایش زیاد و مداوم قیمتها تعریف کردهاند. اگر رشد دستمزدها با رشد بهرهوری در اقتصاد یکسان باشد، تورم به وجود نخواهد آمد.
تورم انواع مختلفی دارد که در ذیل به پاره ای از آنها می پردازیم:
تورم مطلق و شبه تورم
کینز تلاش میکرد که میان «شبه تورم» و «تورم مطلق» یا واقعی تفاوت قائل شود. نوع اول، وقتی پدید میآید که در یک جریان بهبود دورهای، افزایش در تقاضاهای پولی برای کالا تا حدی به صورت هزینهها، منجر به افزایش اشتغال و بازده واقعی کالاها شود و تا اندازهای نیز بها و هزینهی تولید یک واحد از کالا را بالا برد. نوع بعدی هنگامی پدید میآید که «افزایش در مقدار تقاضای مؤثر، موجب افزایش بازده نشده و تماماً خود را در افزایش هزینه هر واحد تولید منعکس میسازد که کاملاً متناسب با افزایش در تقاضای مؤثر است.
تورم حاد
اغلب تعیین درجه یا میزان تورم مفید واقع میشود. بدین ترتیب «تورم حاد» (برخی اوقات تورم مهارناپذیر) واژهای است که دربارهی تجاربی چون تجربهی آلمان در سالهای ۱۹۱۹–۲۳ بکار میرود. میتوان تورم حاد را وضعیتی تعریف کرد که در آن افزایش مدام قیمتها انتظار افزایش باز هم بیشتر را پیش میآورد به نحوی که جوش و خروش برای کالاها وضعیتی را پدیدمیآورد که پایان آن سقوط کامل پول است.
تورم آشکار و نهان
تجربهی کنترلهای فوری که معمولاً در زمان جنگ و نیز بلافاصله بعد از آن اعمال میشوند، منجر به ایجاد تمایز بین «تورم نهان» و «تورم آشکار» شدهاست. بدین ترتیب «مشخصهی وضعیت تورم نهان این است که قیمتها و احتمالاً نیزحقوقها از طریق اعمال کنترلهای مستقیم ثبت میشوند، حال آن که در وضعیت تورم آشکار چنین کنترلهایی اعمال نمیشود.
در یک جامعه چه عواملی باعث به وجود آمدن تورم می گردد ؟ و یا به عبارتی ریشه های تورم در اقتصاد یک کشور چیست؟
یک دلیل عمده که می توان در این مطلب از صرافی به آن اشاره کرد کاهش عرضه کل یا افزایش تقاضای کل است. در واقع عدم تناسب حجم پول در گردش با عرضه ی خدمات و کالاهاست.
دلیل دیگر ریشه تورم را می توان به عدم تعادل بین درآمد و هزینه های دولت عنوان کرد. در واقع وقتی هزینه های یک دولد از درآمدهای آن در بودجه سالانه بیشتر شود دولت با کسری بودجه مواجه می شود که منجر به ایجاد تورم در اقتصاد می گردد.
طبیعتا در هر جامعه ای که تورم به وجود بیاید تبعات زیادی برای افراد آن جامعه را در پی دارد که مهم ترین آن را می توان به اثر توزیع پول در گروه های پردرآمد و کم درآمد اشاره کرد. چون قدرت خرید در افراد با درآمد ثابت پایین آمده و در مقابل، به نفع اغلب کسانی تمام میشود که درآمدهای پولی متغیر دارند.
تورم از دیدگاه عرضه
تولیدات داخلی: با اجرای سیاستهای کنترلی در سال ۱۳۷۴ و برقراری ثبات نسبی در بازار، اقتصاد کشور با افزایش تولید ناخالصی داخلی و زیر بخشهای آن (صنعت و معدن، کشاورزی، نفت و خدمات) مواجه گردید.
واردات: وابستگی به مواد و قطعات منفصله وارداتی از نارسائیهای مربوط به عرضه در بخش صنعت و معدن بودهاست، لذا بر این اساس تراز ارزی بخش صنعت و معدن منفی بوده و متکی به ارز حاصل از فروش نفت میباشد، این نارسایی بخش صنعت و معدن را شدیداً در برابر نوسانات قیمت و فروش نفت آسیبپذیر میکند.
شما می توانید برای اطلاع از قیمت دلار، نرخ ارز و ... مطالب ما را در صرافی متین دنبال کنید.
صرافی متین تجارت از شنبه تا چهارشنبه از ساعت 8 صبح الی 16 بعد از ظهر و پنجشنبه ها از ساعت 8 صبح تا 13 بعداز ظهر آماده خدمات دهی به مشتریان عزیز می باشد. صرافی متین تجارت در تعطیلات رسمی، تعطیل می باشد.
آدرس : تهران، بزرگراه مدرس، تقاطع آفریقا به سمت الهیه، نبش مریم غربی، مجتمع نماد الهیه، طبقه همکف، واحد 8، پلاک 33
تلفن : 02126295589- 02126295089
ایمیل : info@mtexchange.ir